Expertisecentrum Kritisch Denken

Als je kritisch kunt denken, dan ben in je in staat om te interpreteren, te analyseren, te evalueren, uit te leggen en ben je zelfregulerend. Daarbij kun je deze vaardigheden ook in de praktijk inzetten. Je hebt een welwillende houding tot het inzetten van deze vaardigheden en om te reflecteren op je eigen handelen (Peter Facione, 1990).

Kritisch denken is wat anders dan kritiek leveren. Kritisch denken is nodig om goed te kunnen oordelen. Sinds cohort 2016 is Kritisch Denken een verplicht onderdeel van het curriculum in het mbo. Het Expertisecentrum Kritisch Denken, onder leiding van Daan van Riet, helpt om kritische denkvaardigheden in het onderwijs te implementeren. Voor jou en de maatschappij. 

Ons profiel

Om Kritisch Denken gerichter vorm te geven heeft ROC Midden Nederland in juni 2017 het Expertisecentrum Kritisch Denken opgericht. Onze diensten zijn echter niet exclusief voor colleges van ROC Midden Nederland.
Samenwerken? Dat kan! Graag zelfs, samen maken we het onderwijs elke dag een stukje beter. Dat kan alleen samen!
Lees meer

Kenniskring

Met de kenniskring willen wij dat docenten, ontwikkelaars en werkveld elkaar ondersteunen en inspireren. Wij willen kennisdeling en ontwikkeling van Kritisch Denken in het onderwijs een impuls geven. Hiervoor gaan wij samenwerkingen aan, delen wij artikelen op deze website en organiseren wij vier keer per jaar een bijeenkomst.
Lees meer

Projecten

In de toekomst worden er specifieke vaardigheden van studenten verwacht. Door middel van onze diensten en onze kenniskring willen wij hierop inspelen en daarmee een blijvende bijdrage leveren. Samen met partners bouwen wij in projectvorm aan de toekomst. Kom meer te weten over zowel onze lopende projecten als de afgeronde succesverhalen.
Lees meer

Conferentie Kritisch Denken met Kunst in het mbo

Op woensdag 16 mei organiseerden het Expertisecentrum Kritisch Denken en Museum Boijmans Van Beuningen samen met een aantal partners de conferentie ‘Kritisch denken met Kunst in het mbo’. Na de centrale opening van Daan en Sjarel, directeur van het museum, gingen de deelnemers in groepen uiteen. Ze konden het thema ervaren door interactieve workshops en raakten geïnspireerd door het werk van onder andere filosofen en pedagogen. Zie het volledige bericht hier. Een fotoserie is via deze link te bekijken. 
PARTNERS: ROC van Twente – Practoraat Burgerschap | Hogeschool Utrecht – Lectoraat Beroepsonderwijs | Noordelijke Hogeschool Leeuwarden – Vakgroep Omgangskunde | Avans Hogeschool – Lectoraat Brein & Leren | museum Boijmans van Beuningen | Rijksuniversiteit Groningen | Internationale School voor Wijsbegeerte

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: