Wat doe je in dit beroep?
Je helpt oudere mensen zo zelfstandig mogelijk te zijn of je begeleidt kinderen in hun dagelijks leven. Je ondersteunt bij huishoudelijke taken, je begeleidt bij het wonen, persoonlijke verzorging en leuke activiteiten.
Is deze versnelde mbo-opleiding in de zorg iets voor mij?
De versnelde bbl-opleiding is iets voor jou als je taal- en studievaardig genoeg bent om de theorie én de praktijk sneller te doorlopen. Deze bbl-opleiding duurt ongeveer één tot anderhalf jaar. Ook ervaring in het werkveld van zorg en welzijn is een pré. Tijdens de lessen op school verdiep je je in de achtergronden van het beroep, in de beroepspraktijk oefen je je vaardigheden.
Let op: de lesdag is op vrijdag
In het kort
Leerweg / Niveau
BBL / Niveau 2Start
Locatie
Lesgeld
€ 258, -Crebonummer en naam
- 25498 Dienstverlening (Helpende Zorg en Welzijn)

Wat leer je?
Tijdens jouw opleiding leer je hoe je huishoudelijke taken uitvoert en helpt bij persoonlijke verzorging. Ook krijg je les in het assisteren bij sociale en leuke activiteiten en leer je mensen begeleiden.
Hoe ziet de mbo-opleiding eruit?
Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en 24 uur per week in de praktijk leert. We leren je onder andere hoe je mensen begeleidt in hun dagelijks leven. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.
Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen:
- Huishoudelijke taken uitvoeren
- Helpen bij persoonlijke verzorging
- Assisteren bij sociale en recreatieve activiteiten
- Begeleiden van mensen
- Werkzaamheden voorbereiden
- Optreden als aanspreekpunt
- Onderhoudswerkzaamheden uitvoeren
- Administratieve werkzaamheden uitvoeren
- Voorraadbeheer
- Bijdragen aan een veilige situatie
- Werkzaamheden uitvoeren gericht op voeding
- Werkzaamheden te evalueren
Algemene vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Leren, Loopbaan en Burgerschap
Deze skills ga je leren
Activiteiten bedenken
Verzorgen
Cliënten begeleiden
Praktijkervaring
Samenwerken
Evalueren en overdragen
Werkend leren
Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.
Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.
Na je opleiding
Na de opleiding kun je aan de slag bij een verpleeg- of verzorgingshuis of in de thuiszorg. Je kunt ook verder studeren binnen het mbo. Zo kun je doorstromen naar de gecombineerde opleiding Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 3. Als je in de kinderopvang wilt werken stroom je door naar de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3. Je kunt ook nog kiezen voor een niveau 4 opleiding zoals Sociaal begeleiden of een opleiding Assistent Gezondheidszorg. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
- Of een diploma van een entreeopleiding of vergelijkbaar
Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau entree en 2 is het lesgeld € 258,-.
Ook sommige leermiddelen en onderwijsbenodigdheden betaal je zelf.
Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen.
Aanmelden
De landelijke mbo-aanmelddatum is 1 april. Bij aanmelding voor die datum heb je toelatingsrecht. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.