Wat doe je als helpende of dienstverlener in de zorg?
Je helpt oudere mensen zo zelfstandig mogelijk te zijn of je begeleidt kinderen in hun dagelijks leven. Je ondersteunt bij huishoudelijke taken, je begeleidt bij het wonen, persoonlijke verzorging en leuke activiteiten.
Is deze mbo-opleiding in de zorg iets voor mij?
Je staat graag klaar voor mensen. Je hebt snel door wat de wensen en behoeften van anderen zijn. Lijkt het je fijn om mensen die zorg nodig hebben, zoals gehandicapten, verslaafden of ouderen te begeleiden met bijvoorbeeld aankleden of een activiteit? Beschik je ook over goede sociale en communicatieve vaardigheden? Dan is de opleiding Dienstverlener Zorg & Welzijn iets voor jou!
In het kort
Leerweg / Niveau
BOL / Niveau 2Start
Locatie
Lesgeld
€ 1.239-Crebonummer en naam
- 25498 Dienstverlening (Helpende Zorg en Welzijn)

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?
Tijdens de opleiding leer je alles over het begeleiden van cliënten. Je helpt bij huishoudelijke taken en de persoonlijke verzorging. Ook organiseer je leuke activiteiten. Vaak werk je in een team. Je leert dus met collega's te werken en samen te overleggen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. De opleiding duurt twee jaar en bestaat uit acht perioden van tien weken.
Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:
- Huishoudelijke taken uitvoeren
- Helpen bij persoonlijke verzorging
- Assisteren bij sociale en recreatieve activiteiten
- Begeleiden van mensen
- Werkzaamheden voorbereiden
- Optreden als aanspreekpunt
- Onderhoudswerkzaamheden uitvoeren
- Administratieve werkzaamheden uitvoeren
- Voorraadbeheer
- Bijdragen aan een veilige situatie
- Werkzaamheden uitvoeren gericht op voeding
- Werkzaamheden te evalueren
Algemene vakken:
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Leren, Loopbaan en Burgerschap
Deze skills ga je leren
Praktijkervaring
Cliënten begeleiden
Activiteiten bedenken
Samenwerken
Verzorgen
Evalueren en overdragen
Stage
Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op in de ouderenzorg, de kinderopvang of op een basisschool. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. De eerste weken volg je lessen op school. Daarna loopt je een aantal dagen per week stage. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.
Na je opleiding
Na twee jaar studeer je af als dienstverlener zorg & welzijn - helpende en kun je aan de slag bij een verpleeg- of verzorgingshuis of in de thuiszorg. Of je studeert verder binnen het mbo. Dan kun je doorstromen naar de gecombineerde opleiding Verzorgende-IG/Medewerker Maatschappelijke Zorg op niveau 3. Als je in de kinderopvang wilt werken stroom je door naar de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang op niveau 3. Je kunt ook nog kiezen voor een niveau 4 opleiding zoals Sociaal Begeleiden of Assistent Gezondheidszorg. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.
Vooropleiding
- Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
- Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar
Kennismaken
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dan vertellen we je alles over de opleiding en kun je al je vragen stellen.
Kosten opleiding
Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-.
Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt.
Aanvullende informatie
Deze opleiding heeft een gemeenschappelijk basisdeel met de opleiding Dienstverlener Sport & Recreatie en Dienstverlener Facilitair. Door de gemeenschappelijke basis is tussentijds overstappen naar één van de andere twee opleidingen makkelijker!
Onder voorwaarden is het mogelijk om deze opleiding in 1,5 jaar af te ronden. Tijdens de eerste periode krijg je hierover informatie van je studentcoach.
Aanmelden
De landelijke mbo-aanmelddatum is 1 april. Bij aanmelding voor die datum heb je toelatingsrecht. Voor het aanmelden heb je DigiD nodig.