Gespecialiseerd Medewerker Antroposofische Kinderopvang

BOL/BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Deze opleiding leidt op voor de antroposofische kinderopvang; naast het diploma Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker krijgt je het certificaat Pedagoog Antroposofische Kinderopvang. Je start met een bol Opleiding (3 dagen school, 1-2 dagen stage) en vervolgt met een bbl opleiding (1 dag school, 3 of 4 dagen werken). Je begeleidt kinderen bij een antroposofisch kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Je denkt mee over het beleid van de organisatie. Jij zorgt dat de kinderen zich veilig en geborgen voelen en organiseert activiteiten voor ze.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken en doet dat met hoofd hart én handen. Je kunt je goed inleven en grenzen stellen. De antroposofische kinderopvang gaat uit van belangrijke menswaardige principes zoals eerbied, zintuigontwikkeling en geborgenheid. Dit stimuleert jonge kinderen om zich in de volle breedte te ontwikkelen op sociaal, emotioneel, creatief en cognitief gebied. Als je van kinderen opvoeden jouw beroep wilt maken, of door wilt stromen naar een Vrijeschool Pabo dan is de opleiding Gespecialiseerd Medewerker Antroposofische Kinderopvang iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL/BBL / 4

Duur

3 jaar

Start

September 2019

Crebonummer en naam

25484 Gespecialiseerd pedagogisch werker

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker in de antroposofische kinderopvang te worden. Dat betekent dat je onder andere leert hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je doet bij de persoonlijke verzorging van kinderen en hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen én je bereidt je specifiek voor op de antroposofische kinderopvang. Dit komt met name naar voren tijdens de pedagogiek-lessen, de stage en de kunstvakken. Daarnaast kun je nog kiezen uit verschillende keuzedelen.

Tijdens de opleiding volg je onder andere de volgende vakken:

 • Pedagogiek,
 • Ontwikkelingspsychologie,
 • Sociale communicatie
 • Verschillende activiteitenvakken: zoals drama en sport & spel.

Algemene vakken:

 • Nederlands,
 • Engels,
 • Rekenen,
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Stage of werkend leren

De opleiding is erg praktijkgericht. Je begint in jaar 1 met een bol opleiding. Je gaat 3 dagen naar school en loopt eerst 1, en later 2 dagen per week stage.  Je doet dan ervaring op bij een antroposofisch kindcentrum.  Vanaf jaar 2 en 3 volg je de Beroeps Begeleidende Leerweg (bbl). Dat betekent dat je vanaf jaar 2 aan het werk gaat bij een erkend leerbedrijf met een antroposofische grondslag. Je krijgt dan 1 dag les  en werkt daarnaast 20-24 uur per week bij een antroposofisch kindcentrum. De opleiding kent een aantal verdiepingsweekenden die op vrijdag en zaterdag plaatsvinden. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

LET OP! Houd er rekening mee dat je om in de kinderopvang te werken of stage te lopen altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig hebt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een peuterspeelzaal, in de kinderopvang of een school. Naast het mbo-niveau 4 diploma krijg je het certificaat Pedagoog Antroposofische Kinderopvang en kun je werken in de antroposofische kinderopvang. Of je studeert verder en gaat naar het hbo, bijvoorbeeld de Vrijeschool Pabo. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

We houden daarnaast een intake waarbij we kijken of de opleiding Antroposofische Kinderopvang bij jou past. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Let op! Deze opleidingsvariant gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Studenten kunnen altijd de reguliere opleiding volgen. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2018 - 2019: € 1.155,-.

Alle mbo-studenten, ongeacht de leeftijd, krijgen een OV-jaarkaart.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Vanaf jaar 2 betaal je het bbl tarief. Voor 2018-2019 is dat 582,-.

Er zijn in jaar 2 ook kosten verbonden aan de certificering voor de Antroposofische Kinderopvang. Deze zal in de meeste gevallen door de werkgever vergoed worden. 

Veranderen van opleiding?

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent, Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen. Als je er na een jaar achter komt dat de antroposofische kinderopvang je toch niet past dan kun je overstappen naar de reguliere opleiding Gespecialiseerd Medewerker Kinderopvang.

 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: