Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - bbl

 • Niveau 4
 • BBL

Opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Op de bbl-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang leer je kinderen te begeleiden. Deze ervaring doe je op bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of in het speciaal onderwijs.

Met dit diploma kun je leidinggevende taken uitvoeren op je toekomstige werkplek. Straks voer je coördinerende taken uit en houd je ieder kind goed in de gaten. Ook stel je bij ontwikkelingsproblemen een plan van aanpak op.

Is werken met kinderen iets voor jou?

De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang past bij je als je:

 • Het leuk vindt om met kinderen om te gaan.
 • Geïnteresseerd bent in de ontwikkeling van kinderen.
 • Je goed kunt inleven en grenzen kunt stellen.

Let op: in Amersfoort is de lesdag op donderdag. In Utrecht is de lesdag op vrijdag.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 715,-

Crebonummer en naam

 • 25697 Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Student vertelt

Het werk van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang help je kinderen met verschillende behoeften en moedig je hen aan in hun ontwikkeling. Daarnaast begeleid je deze kinderen op een goede manier.
Je weet wat er komt kijken bij de persoonlijke verzorging van kinderen, de wettelijke eisen die gelden voor organisaties in de kinderopvang, hoe het werkt met personeelsinzet én wat jouw rol hierin is.

Inhoud van de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Dit is een bbl-opleiding. Dat betekent dat je 1 dag in de week onderwijs volgt en minimaal 16 uur (bso) tot minimaal 20 uur (kinderopvang) per week in de praktijk werkt en leert.

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en -activiteiten. Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Je kiest ook een aantal keuzedelen. Hiermee kun je je kennis verbreden of verdiepen. In de bbl-trajecten krijg je een beperkt aantal keuzedelen aangeboden waar je, in overleg met je werkgever, een keuze uit maakt.

Voorbeelden keuzedelen:

 • expressief talent
 • werken in de bso
 • specialist babyontwikkeling
 • integraal kindcentrum (IKC)

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Ontwikkelingsplan opstellen

Sociale communicatie

Verzorging & stimuleren

Coördineren & organiseren

Pedagogische skills

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Wat kun je na de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang?

Doorstromen
Na 2,5 jaar studeer je af en kun je verder leren op het hbo. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar de opleidingen Pedagogiek, de 2-jarige associate degree Pedagogisch Educatief Professional of verschillende lerarenopleidingen.

Werken
Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je aan de slag bij een kinderopvang, een school of kindcentrum.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een leerwerkplek nodig bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 715,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken, leermiddelen en een laptop. 

Extra info

Let op: als je je aanmeldt voor de locatie Utrecht, word je eerst ingeschreven op crebo 25696 (dit is een basisjaar). Daarna stroom je door naar crebo 25697.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: