Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - bol

 • Niveau 4
 • BOL

Opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Op de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang leer je kinderen te begeleiden. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of in het speciaal onderwijs. Je leert mee te denken over het beleid van de organisatie. Ook zorg je ervoor dat de kinderen zich veilig en geborgen voelen en je organiseert activiteiten.

Is werken met kinderen iets voor jou?

De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang past bij je als je:

 • Het leuk vindt om met kinderen te werken.
 • Je goed kunt inleven in kinderen.
 • Kinderen wilt aanmoedigen in hun ontwikkeling.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25697 Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Student Heavenly vertelt

Het werk van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang help je kinderen met verschillende behoeften en moedig je hen aan in hun ontwikkeling. Ook begeleid je deze kinderen op een goede manier. Je weet wat er komt kijken bij de persoonlijke verzorging van kinderen, de wettelijke eisen die gelden voor organisaties in de kinderopvang, hoe het werkt met personeelsinzet én wat jouw rol hierin is.

Inhoud van de opleiding

Je start deze opleiding met een basisjaar. Daarna maak je een definitieve keuze voor Onderwijsassistent óf Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en -activiteiten. Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.
Daarnaast kies je keuzedelen. 

Voorbeelden keuzedelen:

 • werken in de bso
 • jeugd- en opvoedhulp
 • specialist babyontwikkeling
 • voorbereiding op het hbo
 • doorstroom pabo

Mhbo
In Utrecht kun je ook de mhbo-variant van deze opleiding volgen. 

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Sociale communicatie

Coördineren & organiseren

Pedagogische skills

Verzorgen & stimuleren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je eerste stageplek wordt je toegewezen na ongeveer een half jaar. Je loopt 2-3 dagen stage gedurende je opleiding. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt. 

Wat kun je na de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang?

Doorstromen
Na 3 jaar studeer je af en kun je verder leren op het hbo. Je kunt doorstromen naar de opleidingen Pedagogiek, Social Work, Pedagogisch educatief medewerker, de pabo of een lerarenopleiding.

Werken
Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je aan de slag bij een kinderopvang, op een school of een kindcentrum.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Heb je al een diploma mbo-niveau-3 Pedagogisch Werk, met minimaal eindcijfer 7 voor Nederlands? Dan kun je je beter inschrijven voor de kopopleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk & Onderwijs. Je begint namelijk met een basisjaar, waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Voldoe je aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies veranderen van profiel. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: