Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Voor deze opleiding is het in Utrecht niet meer mogelijk om je aan te melden voor het studiejaar 2019/2020. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met ons voorlichtingscentrum.

Je begeleidt kinderen bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of speciaal onderwijs. Je denkt mee over het beleid van de organisatie. Jij zorgt dat de kinderen zich veilig en geborgen voelen en organiseert activiteiten voor ze.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken. Je kunt je goed inleven en grenzen stellen. Als je van kinderen opvoeden jouw beroep wilt maken, dan is de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

25484 Gespecialiseerd pedagogisch werker

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je doet bij de persoonlijke verzorging van kinderen en ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Wil je opleiding versneld doen? Geef dit aan bij je aanmelding.

Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, sociale communicatie en verschillende activiteitenvakken, als drama en sport & spel. Verder krijg je de algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap. 

Halverwege de opleiding kies je voor een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit:

 • Expressief talent
 • Werken in de BSO
 • Jeugd en opvoedhulp
 • Werken met baby's
 • Voorbereiding hbo
 • Doorstroom pabo

Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Na een half jaar tot het einde van je opleiding ga je twee dagen in de week stage lopen bij verschillende instellingen. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang, op een school of kindcentrum. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Als je voldoet aan een van onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden:

 • Diploma vmbo theoretische leerweg behaald in vier jaar, met als gemiddeld eindcijfer een 7 en geen onvoldoendes. Ook heb je als eindcijfer voor Nederlands en Engels minimaal een 7
 • Overgangsbewijs van 4 naar 5 havo
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 vwo

 

Heb je al een diploma mbo-niveau 3 Pedagogisch Werk met minimaal eindcijfer 7 voor Nederlands? Dan kom je in aanmerking voor de Kopopleiding van 1 jaar. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent, Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: