Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Je begeleidt kinderen bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of speciaal onderwijs. Je denkt mee over het beleid van de organisatie. Jij zorgt dat de kinderen zich veilig en geborgen voelen en organiseert activiteiten voor deze doelgroep.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken. Je kunt je goed inleven en wilt graag kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Wil je graag verder in de kinderopvang, dan is deze mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou.

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25484 Gespecialiseerd pedagogisch werker

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding leer je hoe je kinderen met verschillende behoeften kunt helpen en stimuleren in hun ontwikkeling, en hoe je op een goede manier deze kinderen kunt begeleiden. Ook krijg je les in de wettelijke eisen die gelden voor organisaties in de kinderopvang, hoe het werkt met personeelsinzet, én wat jouw rol hier in is.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en sociale communicatie. Je volgt ook activiteitenvakken zoals drama en sport & spel. Verder krijg je de algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, loopbaanbegeleiding en burgerschap.  

Keuzedelen
Halverwege de opleiding kies je voor een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit Expressief talent, Werken in de BSO, Jeugd en opvoedhulp, Werken met baby's, Voorbereiding hbo of Doorstroom pabo.

Versnellen
Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Meer informatie kun je lezen bij de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (Versneld).

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Sociale communicatie

Coördineren & organiseren

Pedagogische skills

Verzorgen & stimuleren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je eerste stageplek wordt jou toegewezen na een half jaar. Je loopt 2-3 dagen stage gedurende je opleiding. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt. 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als gespecialiseerd pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang, op een school of kindcentrum. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Social Work, Pedagogisch educatief medewerker, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Heb je al een diploma mbo-niveau 3 Pedagogisch Werk met minimaal eindcijfer 7 voor Nederlands? Dan kun je je beter inschrijven voor de kopopleiding. Zie hiervoor de Kopopleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (BOL, MBO) op deze site.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: