Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Wat doe je als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang?

Je begeleidt kinderen bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of speciaal onderwijs. Je denkt mee over het beleid van de organisatie. Jij zorgt dat de kinderen zich veilig en geborgen voelen en organiseert activiteiten voor deze doelgroep.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken. Je kunt je goed inleven en wilt graag kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Wil je graag verder in de kinderopvang, dan is deze mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou.

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25697 Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Tijdens de opleiding leer je vanaf dag 1 in de praktijk hoe je kinderen met verschillende behoeften kunt helpen en stimuleren in hun ontwikkeling, en hoe je op een goede manier deze kinderen kunt begeleiden. We bieden daarbij veel persoonlijke begeleiding, zodat je zo goed mogelijk wordt voorbereid op het echte werk.

Ook krijg je les in de persoonlijke verzorging van kinderen, de wettelijke eisen die gelden voor organisaties in de kinderopvang, hoe het werkt met personeelsinzet, én wat jouw rol hier in is.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

De praktijk staat centraal in onze opleidingen. Zo start je al in de eerste maand met het opdoen van praktijkervaring en komt een groot deel van onze docenten uit de praktijk. Je start met een basisjaar waarin je deels gezamenlijk les hebt met studenten vanuit Onderwijsassistent (niveau 4), Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 4).

Na dit basisjaar maak je een definitieve keuze voor de richting Onderwijsassistent of Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.

De opleiding is opgebouwd aan de hand van verschillende beroepsthema's. In deze beroepsthema's werk je gericht aan herkenbare praktijksituaties. Daarnaast volg je beroepsgerichte keuzelessen zoals pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en ontwikkelingsactiviteiten. Ook volg je generieke vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap.

Keuzedelen
Halverwege de opleiding kies je voor een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit Expressief talent, Werken in de BSO, Jeugd en opvoedhulp, Specialist babyontwikkeling Voorbereiding hbo of Doorstroom pabo.

Mhbo
Het is ook mogelijk om deze opleiding in Utrecht en Amersfoort als mhbo-opleiding te volgen. 

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Sociale communicatie

Coördineren & organiseren

Pedagogische skills

Verzorgen & stimuleren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je eerste stageplek wordt jou toegewezen na ongeveer een half jaar. Je loopt 2-3 dagen stage gedurende je opleiding. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt. 

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als gespecialiseerd pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang, op een school of kindcentrum. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Social Work, Pedagogisch educatief medewerker, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Heb je al een diploma mbo-niveau 3 Pedagogisch Werk met minimaal eindcijfer 7 voor Nederlands? Dan kun je je beter inschrijven voor de kopopleiding. Zie hiervoor de Kopopleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (BOL, MBO) 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: