Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (mhbo - bol, mbo)

  • MHBO (niveau 4)
  • BOL

Wat doe je als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker in de Kinderopvang?

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker begeleid je kinderen in hun ontwikkeling bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of speciaal onderwijs. Je bent na de opleiding in staat om ontwikkelingsproblemen te signaleren en om een actieplan hiervoor op te stellen.

Let op: deze opleiding start in Amersfoort alleen bij voldoende aanmeldingen.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je houdt van kinderen en het lijkt je leuk om een bijdrage te leveren aan hun opvoeding. Je kunt je goed inleven en wilt graag kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Als je kinderen wilt helpen in hun ontwikkeling en van kinderen opvoeden je beroep wilt maken, dan is de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou!

Starten na de zomer?

Starten na de zomer?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / MHBO (niveau 4)

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2022

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25697 Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je kinderen kunt helpen en stimuleren in hun ontwikkeling, en hoe je op een goede (methodische) manier kinderen kunt begeleiden. Daarnaast leer je hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je doet bij de persoonlijke verzorging van kinderen en hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding is opgebouwd aan de hand van verschillende beroepsthema's. In deze beroepsthema's werk je (versneld)gericht aan herkenbare praktijksituaties. 

Daarnaast krijg je ook nog: 
- Beroepsgerichte keuzelessen (zoals pedagogiek, ontwikkelingspsychologie, activiteiten en nog veel meer)
- Generieke lessen (Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap) Hierin krijg je wel minder les dan op een reguliere BOL opleiding.

 

Deze opleiding is een versnelde variant van de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
Vanwege de versnelling van de opleiding wordt er een groot beroep op zelfstandigheid gedaan. Ook vraagt het beroep van jou een  proactieve houding, initiatief en het lef om je (toekomstige) collega’s aan te spreken.

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in de kinderopvang, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als gespecialiseerd  pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang, op een school of kindcentrum. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo theoretische leerweg behaald in vier jaar, met als gemiddeld eindcijfer een 7 en geen onvoldoendes. Ook heb je als eindcijfer voor Nederlands en Engels minimaal een  7.
  • Overgangsbewijs van 4 naar 5 havo of van 4 naar 5 vwo.
  • Heb je al een diploma mbo-niveau 3 Pedagogisch Werk met minimaal eindcijfer  7 voor Nederlands? Dan kun je je beter inschrijven voor de kopopleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Ook wordt je uitgenodigd voor een intakegesprek om je motivatie en studiehouding en verwachtingen te bespreken.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: