Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - mhbo

  • Mhbo (niveau 4)
  • BOL

Opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Op de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang leer je kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. Je komt te werken bij een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang of in het speciaal onderwijs.

Is werken met kinderen iets voor jou?

De opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang past bij je als je:

  • Het leuk vindt om met kinderen of jongeren te werken.
  • Graag kinderen of jongeren wilt helpen bij hun ontwikkeling.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Mhbo (niveau 4)

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25697 Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Student Heavenly vertelt

Het werk van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang help je kinderen en moedig je hen aan in hun ontwikkeling. Je begeleidt kinderen op een gestructureerde manier. Je weet hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat er komt kijken bij de persoonlijke verzorging van kinderen en hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Inhoud van de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

In deze mhbo-opleiding krijg je dezelfde vakken als bij de reguliere opleiding, alleen ga je sneller door de stof. Ook rond je stages sneller af. Daardoor ben je eerder klaar met je opleiding. Dat vraagt natuurlijk wel wat van je.

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en -activiteiten.

Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Voorbeelden keuzedelen:

  • voorbereiding hbo
  • expressief talent
  • jeugd- en opvoedhulp
  • integraal kindcentrum
  • specialist leesbevordering

Deze mhbo-studie is een versnelde variant van de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in de kinderopvang, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Wat kun je na de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang?

Doorstromen
Na 2 jaar studeer je af en kun je verder leren op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleidingen Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, de pabo of verschillende lerarenopleidingen.

Doordat je op het mbo al zelfstandig leert werken, veel projecten doet met andere studenten en stage loopt, ben je beter voorbereid op het hbo dan als je havo doet.

Werken
Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker kun je aan de slag bij een kinderopvang, een school of een kindcentrum.

Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo theoretische leerweg behaald in 4 jaar, met als gemiddeld eindcijfer een 7 en geen onvoldoendes. Ook heb je als eindcijfer voor Nederlands en Engels minimaal een 7.
  • Overgangsbewijs van 4 naar 5 havo of van 4 naar 5 vwo.
  • Heb je al een diploma mbo-niveau 3 Pedagogisch Werk met minimaal eindcijfer 7 voor Nederlands? Dan kun je je beter inschrijven voor de kopopleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door opdrachten te doen. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Ook nodigen we je uit voor een intakegesprek, om je motivatie, studiehouding en verwachtingen te bespreken. Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: