Instructeur (specialistenopleiding) (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Een groot deel van het onderwijs binnen het middelbaar beroepsonderwijs vindt plaats in praktijklokalen en op de werkplek. Als instructeur geef je studenten goede instructie en begeleiding. Je brengt actuele kennis uit de praktijk het onderwijs in en zorgt samen met je collega’s ervoor dat studenten zich in een veilige en uitdagende leeromgeving kunnen ontwikkelen.

Je bereidt onderwijsactiviteiten voor, voert deze uit en evalueert deze. Je ondersteunt bij het beoordelen en examineren. En je werkt aan je eigen deskundigheid. Zo ben jij als rolmodel met jouw kennis en ervaring onmisbaar in het onderwijs.

Sinds augustus 2018 gelden er vakinhoudelijke, pedagogische en didactische bekwaamheidseisen voor instructeurs.

Is dit iets voor mij?

Lijkt het je leuk om actuele kennis uit de praktijk over te brengen? Zie je jezelf als rolmodel voor een diverse groep studenten staan? Ben je betrokken, een teamplayer en flexibel? Dan is deze specialistenopleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Duur

1 jaar

Start

Eind augustus 2020

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25575 Instructeur MBO

Wat leer je?

Jij weet met jouw vooropleiding en ervaring veel van het vak waar jij studenten in lesgeeft. Voor de stap richting het onderwijs is het ook noodzakelijk te weten op welke manier je een goede sfeer in de klas creëert en welke didactische werkvormen er allemaal zijn. Op welke manier je het beste feedback kan geven en hoe je jezelf als instructeur blijft verbeteren. De opleiding Instructeur is gericht op het verwerven van pedagogische en didactische kennis en vaardigheden en een reflecterende houding. Naast het beroepsgerichte deel bestaat de opleiding ook uit de generieke onderdelen Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en Engels. Ook volg je tijdens de opleiding een keuzedeel. Kijk voor het complete kwalificatiedossier hier.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je leert veel in de praktijk en krijgt daarnaast online en klassikaal les. Daarbij werk en leer je van experts en in samenwerking met andere instructeurs. Aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan en praktijkopdrachten bouw je aan je portfolio. Hier heb je een flinke dosis motivatie, discipline en zelfsturing voor nodig. In totaal heb je 200 contacturen met school, op vrijdag heb je wekelijks les. Tijdens de gehele opleiding kun je rekenen op een intensieve ondersteuning en begeleiding op maat. 

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. De werkplek waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Bij het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je ook praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na een jaar studeer je af als Instructeur en kun je aan de slag als instructeur binnen het middelbaar beroepsonderwijs. Ook is het mogelijk door te stromen naar het hbo.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je een relevant vakdiploma op niveau 3 of 4 hebt. Daarnaast heb je vooraf een leerwerkplek of baan van minimaal 16 uur bij een erkend leerbedrijf nodig. Naast het diploma heb je het volgende nodig:

  • Relevante werkervaring binnen de sector.
  • Een werkplek waar je zelfstandig lesgeeft en deel uitmaakt van het onderwijsteam.
  • Een praktijkopleider op de werkplek die jouw leerproces volgt en ondersteunt.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020. Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is nog niet bekend.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

 

Contact

Wil je meer weten over de instructeursopleiding? Neem dan contact op met Kirsten Lyklama, k.lyklama@rocmn.nl

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: