Kopopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL
 • Versnellen tijdens je opleiding

Wat doe je in dit beroep?

Met deze opleiding kun je leidinggevende, coördinerende taken uitvoeren binnen het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang. Je bent na de opleiding in staat om ontwikkelingsproblemen te signaleren en om een plan van aanpak hiervoor op te stellen. 

Is dit iets voor mij?

Heb je al een diploma Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (PMK) niveau 3 op zak? Ervaring in de kinderopvang? Wil je nog beter worden in je vak en goed voorbereid zijn op de Wet Innovatie Kwaliteit en Kinderopvang (IKK)? Dan is de opleiding Kopopleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou!

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

 • 25697 Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je hoe je kinderen met verschillende ontwikkelingsbehoeften kunt helpen en stimuleren in hun ontwikkeling, en hoe je op een goede (methodische) manier deze kinderen kunt begeleiden.
Daarnaast leer je hoe je er voor zorgt dat de organisatie waar jij werkt voldoet aan de wettelijke eisen, personeelsinzet en ontwikkeling op orde heeft, én wat jouw rol hier in is.

Hoe ziet de opleiding eruit?

In deze opleiding ga je jezelf als pedagogisch medewerker nog meer verdiepen in het vak en zo leer je via beroepthema's bijvoorbeeld meer over:

 • Een plan van aanpak schrijven
 • Gespecialiseerde activiteiten voor kinderen aanbieden
 • De ontwikkeling van kinderen bijhouden en stimuleren
 • Contact onderhouden en informeren van ouders en verzorgers
 • Werken aan en zorgen voor kwaliteit
 • Coördinerende taken uitvoeren
 • Voor- en Vroegschoolse Educatie (VE)

Keuzedelen: expressief talent, werken met babies, BSO of doorstroom hbo

Algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen, Leren, Loopbaan en Burgerschap

Lesdagen 
Utrecht: Je krijgt op maandag, dinsdag en vrijdag les in algemene en beroepsgerichte vakken en op woensdag en donderdag ga je stage lopen. 

Amersfoort: Na de kennismaking wordt je op de hoogte gesteld wanneer de lesdagen zijn.

Deze skills ga je leren

Samenwerken

Beslissingen nemen en uitvoeren

Kennis over hoe kinderen leren

Leidinggeven & coördineren

Methodisch werken

Begeleiden van kinderen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf, BSO of peuterspeelzaal. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Gemiddeld loop je twee dagen per week stage. Je leert in de praktijk hoe je leiding kunt geven aan een kinderopvang. Behalve het zorgen voor en opvoeden van kinderen, voer je coördinerende taken uit en zul je vaker (eind)verantwoordelijk zijn.

Na je opleiding

Bij goed studieresultaat studeer je af als Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang en kun je aan de slag bij een kinderopvang, op een (voor)school of kindcentrum. Of je studeert verder en gaat naar het hbo.

Je kunt dan doorstromen naar een opleiding zoals Pedagogisch Educatief Medewerker, Social Work, Pedagogiek of een docentenopleiding. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Je kunt je voor deze opleiding aanmelden als je één van de onderstaande vooropleidingen volgt of hebt gevolgd. Daarnaast heb je bij voorkeur al een stageplaats bij een erkend leerbedrijf geregeld. 

 • Een afgeronde (S)PW of PMK opleiding differentiatie kinderopvang op niveau 3.
 • Heb je een SPW-diploma (niveau 3) differentiatie gehandicaptenzorg of basisonderwijs of de opleiding onderwijsassistent afgerond? Dan ben je toelaatbaar als je een jaar werkervaring hebt in de kinderopvang.
 • Versnellen tot 1 jaar is mogelijk als je Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), Engels, Nederlands 3F en relevante keuzedelen hebt behaald.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Motivatie voor persoonlijke ontwikkeling en professionaliteit zijn erg belangrijk voor dit opleidingstraject.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: