Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL
  • Starten februari 2022

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je in dit beroep?

Let op: deze opleiding start bij voldoende aanmeldingen ook in februari 2022.

Je wordt opgeleid tot een begeleider van mensen in alle leeftijdscategorieën die niet (meer) zelfstandig kunnen meedoen in de maatschappij. Zo help je bijvoorbeeld mensen (kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen) die hulp nodig hebben bij schulden, eenzaamheid, dagbesteding, vinden van werk, opleidingen of met het regelen van sociale voorzieningen zoals een uitkering. Je signaleert waar cliënten of groepen behoefte aan hebben en stelt samen met hen een ondersteuningsplan op. Jij bent de schakel tussen de cliënt en andere partijen, zoals vrijwilligers, mantelzorgers, professionals en instanties.

Is dit iets voor mij?

Kun je goed contact leggen, samenwerken en communiceren? Vind jij het een uitdaging om anderen te helpen het beste uit het leven te halen? Weet jij als geen ander dat niemand hetzelfde is en dat jij met je enthousiasme het verschil maakt? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Open week december

Aanmelden open week december

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

3 jaar

Start

  • Februari 2022
  • Eind augustus 2022

Crebonummer en naam

25474 (Agogisch medewerker GGZ) 25477 (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg) 25478 (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen) & 25615 (Sociaal Werker)

Wat leer je?

Tijdens de opleiding leer je het gedrag van mensen te analyseren en begrijpen. Je leert hoe je mensen kunt ondersteunen met activiteiten, gesprekken, trainingen en voorlichting. Omdat je altijd samenwerkt in dit beroep leer je hoe je duidelijk en effectief kunt communiceren. Je leert daarnaast kritisch te kijken naar je eigen gedrag en handelen en hoe je dat kunt verbeteren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding is modulair ingericht. Dat betekent dat de opleiding in verschillende blokken (modulen) is opgebouwd. Elke module gaat over een beroepssituatie en duurt tien weken.

Aan het begin van de opleiding zijn alle modulen gezamenlijk en gedurende de opleiding ga je meer je richting kiezen. In je derde jaar maak je een definitieve keuze voor één van de mogelijke uitstroomprofielen: sociaal werk of maatschappelijke zorg. Je maakt deze keuze op basis van jouw persoonlijke interesses, kwaliteiten en ambities.

Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten, die je zowel op school als in de praktijk uitvoert. Daarnaast kies je uit een aanbod van lessen en trainingen die voor jou ondersteunend zijn aan de opdrachten in de modulen.

In de opleiding worden keuzedelen aangeboden. Er zijn keuzedelen waarmee je je mogelijkheden verbreedt; bijvoorbeeld het keuzedeel Ondernemerschap of Mediation. Daarnaast kun je keuzedelen volgen die zijn gericht op verdieping, bijvoorbeeld het keuzedeel Omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel of het keuzedeel Jeugd en opvoedhulp.

Algemeen vormende vakken

De algemeen vormende vakken Nederlands, Engels en Rekenen zijn verplicht. Je doet hierin apart examen.

Uitstroomrichtingen

A: Sociaal Werk

B: Maatschappelijke Zorg - Agogisch Begeleider GGZ

C: Maatschappelijke Zorg - Begeleider Specifieke Doelgroepen

D: Maatschappelijke Zorg - Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

Deze skills ga je leren

Cliënten begeleiden

Plan van aanpak opstellen

Zorgbehoefte vaststellen

Duidelijk communiceren

Samenwerken & overleggen

Zorg op maat geven

Beslissingen nemen & uitvoeren

Zelfkennis

Stage

In het eerste jaar doe je je eerste werkervaring op. Je gaat dan stage lopen in de gehandicaptenzorg- of ouderenzorg. In jaar 2 en jaar 3 kies je zelf in welke richting jij graag stage wilt lopen. Je kiest dat een stage die aansluit op een van de uitstroomprofielen zoals hierboven omschreven.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij zorg- en welzijnsorganisaties aan de slag te gaan, bij de gemeente of bij een buurt- of dienstencentrum. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. 

Na je opleiding

Na het behalen van je diploma kun je aan het werk bij zorg- en welzijnsorganisaties.
Ook kun je met dit diploma doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld een Associate Degree Health & Social Work (Hogeschool Utrecht) of Sociaal Werk in de Zorg (1,5-2 jaar) of bijvoorbeeld doorstromen naar de hbo bacheloropleiding Social Work (4 jaar).

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Vaccinatie

Je hebt voor deze opleiding een mantouxtest en de vaccinatie hepatitis nodig. Deze worden door de school betaald. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: