Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk - bol

  • Niveau 4
  • BOL

Opleiding tot maatschappelijk zorgverlener / sociaal werker

Op de opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk leer je mensen in alle leeftijdscategorieën te begeleiden, die door omstandigheden niet (goed) zelfstandig kunnen meedoen in de maatschappij. Zo help je bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking of psychiatrische stoornis en ouderen. Net als (jong)volwassenen die hulp nodig hebben bij persoonlijke verzorging, huishouden, schulden, eenzaamheid en dagbesteding.

Is Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk iets voor jou?

De opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk past bij je als je:

  • Makkelijk contact legt met anderen en graag samenwerkt.
  • Mensen wilt aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan en het beste uit zichzelf te halen.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25779 Maatschappelijke Zorg
  • 25615 Sociaal Werker

Student Mickey vertelt

Het werk van een maatschappelijk zorgverlener / sociaal werker

In dit beroep kun je herkennen waar cliënten of groepen behoefte aan hebben. Daarna stel je samen met hen een plan van aanpak op. Jij bent de verbinding tussen de cliënt en andere partijen, zoals vrijwilligers, mantelzorgers, professionals en instanties. Je ondersteunt mensen met activiteiten, gesprekken, trainingen en voorlichting.

Ook help je mensen bij alle handelingen die horen bij het dagelijkse leven, waarbij je hen zoveel mogelijk zelf laat doen. Voorbeelden hiervan zijn omgaan met geld, (lichamelijke) verzorging, huishouden, dagbesteding, werk of scholing en sociale contacten.

Inhoud van de opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk

De opleiding bestaat uit blokken (modulen). Aan het begin van de opleiding zijn alle modulen gezamenlijk. Gedurende de opleiding kies je meer je eigen richting. Aan het einde van het tweede jaar maak je een definitieve keuze voor maatschappelijke zorg óf voor sociaal werker. Deze keuze maak je op basis van jouw ervaringen in de eerste twee jaren én jouw persoonlijke interesses, kwaliteiten en ambities.

Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten, die je zowel op school als in de praktijk uitvoert. Daarnaast kies je uit een aanbod van lessen en trainingen die voor jou ondersteunend zijn aan de opdrachten in de modulen.

Voorbeelden keuzedelen:

  • ondernemerschap
  • voorbereiding op het hbo
  • omgaan met mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • jeugd- of opvoedhulp

Daarnaast krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen. Dit zijn verplichte vakken, waar je apart examen voor moet doen.

Deze skills ga je leren

Cliënten begeleiden

Plan van aanpak opstellen

Zorgbehoefte vaststellen

Duidelijk communiceren

Samenwerken & overleggen

Zorg op maat geven

Beslissingen nemen & uitvoeren

Zelfkennis

Stage

In het eerste jaar doe je al meteen werkervaring op. Via een stage in de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg. In het tweede en derde jaar kies je zelf bij welke organisatie jij graag stage wilt lopen, passend bij het uitstroomprofiel dat je kiest. Denk aan zorg- en welzijnsorganisaties, een gemeente of bij een buurt- of dienstencentrum.

Wat kun je na de opleiding Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk?

Doorstromen
Na 3 jaar studeer je af en kun je verder leren op het hbo. Zoals een associate degree Health & Social Work (Hogeschool Utrecht), Sociaal Werk in de Zorg (1,5-2 jaar) of de hbo-bacheloropleiding Social Work (4 jaar).

Werken
Met dit diploma kun je aan de slag bij zorg- en welzijnsorganisaties. Bijvoorbeeld als persoonlijk begeleider in het speciaal onderwijs of in de gehandicaptenzorg.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Vaccinatie

Je hebt voor deze opleiding een mantouxtest en de vaccinatie hepatitis nodig. School betaalt deze vaccinaties.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: