Onderwijsassistent (bbl, mbo)

BBL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Voor deze opleiding is het in Utrecht niet meer mogelijk om je aan te melden voor het studiejaar 2019/2020. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met ons voorlichtingscentrum.

Je levert een belangrijke bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen of jongeren. Je werkt in het basisonderwijs of speciaal onderwijs, op een brede school of het voortgezet onderwijs.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken en ze iets te leren. Ook kun je je goed inleven en grenzen stellen. Ben je geduldig en wil je graag in het onderwijs werken? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 4

Start

Eind augustus 2019

Lesgeld

€ 588,-

Crebonummer en naam

25485 Onderwijsassistent

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een onderwijsassistent te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert samenwerken en overleggen met het team en de leerkracht, observeren wat een kind nodig heeft en plannen en organiseren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en minimaal 20 uur per week in de praktijk werkt en leert. 

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken. Zo krijg je onder andere de volgende lessen: Pedagogiek, didactiek, sociale communicatie en verschillende activiteiten lessen, zoals drama en sport & spel. Verder krijg je de volgende algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Halverwege de opleiding kies je voor een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit:

  • Expressief talent
  • Jeugd en opvoedhulp
  • Voorbereiding hbo
  • Doorstroom pabo

Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding. Heb je daar interesse in, geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als onderwijsassistent en kun je aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, de pabo of verschillende lerarenopleidingen.

Met de HU (pabo) hebben we een goede samenwerking om de doorstroom zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je krijgt speciale pabo vakken en wordt zorgvuldig voorbereid op een eventuele doorstroom. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Versnellen mogelijk

Heb je al een vergelijkbare opleiding afgerond, of relevante werkervaring? Dan is het mogelijk de opleiding in twee jaar af te ronden. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 588,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2019-2020.

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: