Onderwijsassistent (bbl, mbo)

 • Niveau 4
 • BBL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je als onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent lever je een belangrijke bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in het basis-, voortgezet-, of speciaal onderwijs. Je helpt kinderen bij hun schooltaken én ondersteunt de leerkracht in het lesgeven, de communicatie met ouders en voorbereiding van lessen.

Is dit iets voor mij?

Het lijkt je leuk om met kinderen te werken en ze te helpen bij hun ontwikkeling. Daar zou jij het liefst morgen al mee van start willen gaan. Je leert en werkt (betaald) graag vanaf dag 1 in de praktijk, je bent geduldig, zelfstandig en hebt een pro-actieve werk- en leerhouding. 
Let op: de lesdag is op vrijdag. 

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 4

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

 • 25698 Onderwijsassistent

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Je leert hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je hier aan kunt bijdragen met goed onderwijs. Op school en natuurlijk in de praktijk. Een goede onderwijsassistent word je namelijk door het onderwijs te ervaren. Zo leer je samenwerken in een onderwijsteam en bouw je ervaring op in overleggen met collega's. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en minimaal twintig uur per week in de praktijk werkt (betaald) en leert.

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. De opleiding is opgebouwd aan de hand van verschillende beroepsthema's. In deze beroepsthema's werk je gericht aan herkenbare praktijksituaties. 

Daarnaast krijg je ook nog: 

 • Beroepsgerichte lessen (zoals pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en activiteiten)
 • Algemene vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. Hierin krijg je wel minder les dan op een bolopleiding.

Wanneer je kiest voor een bbl-opleiding, houd er dan rekening mee dat er een beroep wordt gedaan op jouw zelfstandigheid. 

Halverwege de opleiding kies je in samenspraak met je werkgever voor een aantal keuzedelen. Je kunt onder andere kiezen uit:

 • Expressief talent
 • Voorbereiding hbo
 • Doorstroom pabo
 • Leesbevordering

 

Deze skills ga je leren

Overleggen met collega's

Plannen & organiseren

Observeren van kinderen

Pedagogische kennis

Samenwerken

Ervaring in het onderwijs

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als onderwijsassistent en kun je aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Social Work, de pabo of verschillende lerarenopleidingen.

Vooropleiding

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je vooraf een baan bij een erkend leerwerkbedrijf nodig. 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma mbo niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs havo of vwo 3 naar 4 

Voor het vinden van een leerwerkplek zie website van S-BB en Stagemarkt of neem contact op met het leerwerk loket van je gemeente.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsbijeenkomst.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: