Onderwijsassistent (bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Voor deze opleiding is het in Utrecht niet meer mogelijk om je aan te melden voor het studiejaar 2019/2020. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met ons voorlichtingscentrum.

Je levert een belangrijke bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen of jongeren. Je werkt in het basisonderwijs of speciaal onderwijs, op een brede school of het voortgezet onderwijs.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken en ze iets te leren. Ook kun je je goed inleven en grenzen stellen. Ben je geduldig en wil je graag alleen op een groep of voor een klas staan? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

25485 Onderwijsassistent

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een onderwijsassistent te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert samenwerken en overleggen met het team en de leerkracht, observeren wat een kind nodig heeft en plannen en organiseren.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen: Pedagogiek, didactiek, sociale communicatie en verschillende activiteiten lessen, zoals drama en sport & spel. Verder krijg je de volgende algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Halverwege de opleiding kies je voor een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit:

 • Expressief talent
 • Jeugd en opvoedhulp
 • Voorbereiding hbo
 • Doorstroom pabo

Het is ook mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. Welke dat zijn lees je bij Vooropleiding. Heb je daar interesse in, geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Bij sommige werkgevers heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als onderwijsassistent en kun je aan de slag op een lagere school. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. Met de pabo hebben we een samenwerking om de doorstroom zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je krijgt speciale pabo vakken en wordt zorgvuldig voorbereid op een eventuele doorstroom. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4.

Als je voldoet aan onderstaande aanvullende toelatingsvoorwaarden, dan is het mogelijk om deze opleiding sneller af te ronden:

 • Diploma vmbo theoretische leerweg behaald in vier jaar, met als gemiddeld eindcijfer een 7 en geen onvoldoendes op je eindlijst. Ook heb je als eindcijfer voor Nederlands en Engels minimaal een 7
 • Diploma mbo-niveau 3 met minimaal eindcijfer 7 voor Nederlands
 • Overgangsbewijs van 4 naar 5 havo
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 vwo

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht. Meer weten? Bekijk het filmpje

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent, Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: