Onderwijsassistent - bol

  • Niveau 4
  • BOL

Opleiding tot onderwijsassistent

Op de opleiding Onderwijsassistent leer je een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs of speciaal onderwijs.

Je gaat kinderen helpen bij hun schooltaken en de docent ondersteunen in het lesgeven, de communicatie met ouders en het voorbereiden van lessen.

Is onderwijsassistent iets voor jou?

De opleiding Onderwijsassistent past bij je als je:

  • Graag met kinderen werkt en ze wilt helpen bij hun ontwikkeling.
  • Je goed kunt inleven in kinderen.
  • Geduldig bent en grenzen kunt aangeven.

Open avond 13 juni

Open avond 13 juni

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.357,-

Crebonummer en naam

  • 25698 Onderwijsassistent

Student Danté vertelt

Het werk van een onderwijsassistent

Als onderwijsassistent weet je hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je hieraan kunt bijdragen met goed onderwijs. Je kunt samenwerken in een onderwijsteam en overlegt graag met collega's.

Inhoud van de opleiding Onderwijsassistent

De praktijk staat centraal in onze opleidingen. Zo doe je al in de eerste maand praktijkervaring op en komt een groot deel van onze docenten uit de praktijk.

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als onderwijsassistent. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Je krijgt onder andere lessen in pedagogiek (leren leiding geven aan kinderen) en didactiek (uitleg van woorden). Ook leer je verschillende activiteitenlessen, zoals drama en sport & spel.

Verder krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap. 

Voorbeelden keuzedelen

  • expressief talent
  • jeugd- en opvoedhulp (Utrecht)
  • voorbereiding op het hbo
  • doorstroom pabo

Mhbo
Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor de mhbo-opleiding Onderwijsassistent. Deze start in Utrecht en Amersfoort. 

Deze skills ga je leren

Plannen & organiseren

Observeren van kinderen

Samenwerken

Ervaring in het onderwijs

Overleggen met collega's

Pedagogische kennis

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

In het eerste en derde leerjaar mag je zelf een stageplek kiezen. Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Bij de meeste werkgevers heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen.

Wat kun je na de opleiding Onderwijsassistent?

Doorstromen
Na 3 jaar studeer je af en kun je verder leren op het hbo. Je kunt dan doorstromen naar de opleidingen Pedagogiek, Social Work, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. 

Werken
Als onderwijsassistent kun je aan het werk op een (basis)school of in de buitenschoolse opvang.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2023 - 2024: € 1.357,-.

Begin juli informeren we je over de boeken en leermiddelen die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Switchen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk & Onderwijs. Je begint namelijk met een basisjaar, waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting.

Er zijn groepen voor de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies verder leren bij één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: