Onderwijsassistent (bol, mbo)

 • Niveau 4
 • BOL

Wat doe je als onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent lever je een belangrijke bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs of speciaal onderwijs. Je helpt kinderen bij hun schooltaken én ondersteunt de leerkracht in het lesgeven, de communicatie met ouders en voorbereiding van lessen.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken en ze iets te leren. Ook kun je je goed inleven en grenzen stellen. Ben je geduldig en wil je graag alleen op een groep of voor een klas staan? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Open dag 29 januari

Aanmelden open dag 29 januari

In het kort

Pathway / Level

BOL / Niveau 4

Duration

3 jaar

Start

Eind augustus 2022

Tuition fee

€ 1.216-

Crebonummer en naam

25698 Onderwijsassistent

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding Onderwijsassistent?

Tijdens je opleiding leer je hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je hier aan kunt bijdragen met goed onderwijs. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Want een goede onderwijsassistent word je door het onderwijs te ervaren. Zo leer je samenwerken in een onderwijsteam en bouw je ervaring op in overleggen met collega's. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage.

Lessen
Je werkt met beroepsthema's die je voorbereiden op je toekomstige beroep, waarin je werkt aan verschillende vakken zoals: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en sociale communicatie en verschillende activiteiten zoals drama en sport & spel. Verder krijg je de volgende algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Halverwege de opleiding kies je voor een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit:

 • Expressief talent
 • Jeugd en opvoedhulp (in Utrecht)
 • Voorbereiding hbo
 • Doorstroom pabo

Opleiding in Amersfoort
Je start in een gezamenlijk basisjaar. Na dit jaar ga je ook gericht aan de slag met lessen via:

 • Beroepsthema's
 • Beroepsgerichte lessen (zoals pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en activiteiten)
 • Algemene vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. Hierin krijg je wel minder les dan op een bol-opleiding.

Versnellen mogelijk
Het is ook mogelijk om deze opleiding in Utrecht versneld af te ronden. Natuurlijk vraagt dat meer van jou en daarom gelden er aanvullende toelatingsvoorwaarden. 

Deze skills ga je leren

Plannen & organiseren

Observeren van kinderen

Samenwerken

Ervaring in het onderwijs

Overleggen met collega's

Pedagogische kennis

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het eerste en derde leerjaar mag je zelf een stageschool kiezen. Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Bij de meeste werkgevers heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als onderwijsassistent en kun je aan de slag op een (basis) school of bso. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Social Work, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. 

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Je kunt deze opleiding ook versneld volgen. 

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent, Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: