Onderwijsassistent (bol, mbo)

  • Niveau 4
  • BOL

Wat doe je als onderwijsassistent?

Als onderwijsassistent lever je een belangrijke bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs of speciaal onderwijs. Je helpt kinderen bij hun schooltaken én ondersteunt de leerkracht in het lesgeven, de communicatie met ouders en voorbereiding van lessen.

Is dit iets voor mij?

Het lijkt je leuk om met kinderen te werken en ze te helpen bij hun ontwikkeling. Daar zou jij het liefst morgen al mee van start willen gaan. Ook kun je je goed inleven en grenzen stellen. Ben je geduldig en wil je graag alleen op een groep of voor een klas staan? Dan is deze opleiding iets voor jou!

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 4

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25698 Onderwijsassistent

Wat leer je tijdens de mbo-opleiding Onderwijsassistent?

Tijdens je opleiding leer je vanaf de start in de praktijk hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je hier aan kunt bijdragen met goed onderwijs. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk! Een goede onderwijsassistent word je namelijk door het onderwijs te ervaren. Zo leer je samenwerken in een onderwijsteam en bouw je ervaring op in overleggen met collega's. We bieden daarbij veel persoonlijke begeleiding, zodat je zo goed mogelijk wordt voorbereid op het echte werk.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De praktijk staat centraal in onze opleidingen. Zo start je al in de eerste maand met het opdoen van praktijkervaring en komt een groot deel van onze docenten uit de praktijk. Je start met een basisjaar waarin je deels gezamenlijk les hebt met studenten vanuit Onderwijsassistent (niveau 4), Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) en Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 4).

Na dit basisjaar maak je een definitieve keuze voor de richting Onderwijsassistent of Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.

We werken in deze opleiding met verschillende beroepsthema's. In deze beroepsthema's werk je gericht aan herkenbare praktijksituaties. Daarnaast volg je beroepsgerichte keuzelessen zoals pedagogiek, didactiek, ontwikkelingspsychologie en ontwikkelingsactiviteiten. Ook volg je generieke vakken zoals Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. 

Halverwege de opleiding kies je voor een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit:

  • Expressief talent
  • Jeugd en opvoedhulp (in Utrecht)
  • Voorbereiding hbo
  • Doorstroom pabo

Mhbo
Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor de Mhbo-opleiding. Deze start in zowel Utrecht als Amersfoort. 

Deze skills ga je leren

Plannen & organiseren

Observeren van kinderen

Samenwerken

Ervaring in het onderwijs

Overleggen met collega's

Pedagogische kennis

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. In het eerste en derde leerjaar mag je zelf een stageschool kiezen. Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Bij de meeste werkgevers heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als onderwijsassistent en kun je aan de slag op een (basis) school of buitenschoolse opvang. Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Social Work, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of 3 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent, Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: