Onderwijsassistent - mhbo

 • Mhbo (niveau 4)
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot onderwijsassistent

Op de opleiding Onderwijsassistent leer je een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. Je gaat kinderen helpen bij hun schooltaken en de docent ondersteunen in het lesgeven, de communicatie met ouders en het voorbereiden van lessen.

Is onderwijsassistent iets voor jou?

De opleiding Onderwijsassistent past bij je als je:

 • Graag kinderen wilt helpen bij hun ontwikkeling.
 • Een zelfstandige werkhouding hebt.
 • Met plezier leert.
 • Ondernemend bent.
 • Je goed in kinderen kunt inleven.

Met deze mhbo-opleiding kun je al na 2 jaar door naar het hbo, bijvoorbeeld naar de pabo of de lerarenopleiding.

Kies je opleiding

Kies je opleiding

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Mhbo (niveau 4)

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25698 Onderwijsassistent

Student Danté vertelt

Het werk van een onderwijsassistent

Als onderwijsassistent weet je hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je hier aan kunt bijdragen met goed onderwijs. Je kunt samenwerken en overleggen met het team en de docent. Ook bekijk je wat een kind nodig heeft en kun je plannen en organiseren.

Inhoud van de opleiding Onderwijsassistent

De praktijk staat centraal in deze opleiding. Zo doe je al in de eerste maand praktijkervaring op en komt een groot deel van onze docenten uit het werkveld.

Tijdens deze mhbo-opleiding krijg je dezelfde vakken als bij de reguliere opleiding Onderwijsassistent, alleen ga je sneller door de stof. Ook rond je sneller je stages af. Daardoor ben je eerder klaar met je opleiding. Dit vraagt natuurlijk wel wat van je.

Je krijgt onder andere lessen in pedagogiek (leren leiding geven aan kinderen), didactiek (uitleg van woorden) en communicatie. Ook leer je verschillende activiteitenlessen, zoals drama en sport & spel. Verder krijg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Voorbeelden keuzedelen:

 • expressief talent
 • jeugd- en opvoedhulp
 • specialist leesbevordering
 • voorbereiding pabo
 • integraal kindcentrum (IKC)

Deze skills ga je leren

Samenwerken

Presenteren

Overleggen met collega's

Plannen & organiseren

Pedagogische kennis

Observeren van kinderen

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Bij de meeste werkgevers heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen.

Wat kun je na de opleiding Onderwijsassistent?

Doorstromen

Na 2 jaar studeer je af en kun je verder leren, bijvoorbeeld op de pabo. Door het keuzedeel 'Voorbereiding pabo' ben je daar goed op voorbereid. Je kunt ook doorstromen naar andere hbo-opleidingen, zoals Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening of lerarenopleidingen. 

Doordat je op het mbo al zelfstandig leert werken, veel projecten doet met andere studenten en stage loopt, ben je beter voorbereid op het hbo dan als je de havo doet.

Werken

Als onderwijsassistent kun je aan het werk bij onderwijsinstellingen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo theoretische leerweg behaald in 4 jaar, met als gemiddeld eindcijfer een 7 en geen onvoldoendes op je eindlijst. En als eindcijfer voor Nederlands en Engels minimaal een 7.
 • Of minimaal een officieel overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 of van havo 4 naar havo 5.

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: