Onderwijsassistent (mhbo - bol, mbo)

  • MHBO (niveau 4)
  • BOL

Deze opleiding is er ook als

Wat doe je als onderwijsassistent?

Je levert een belangrijke bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in het basis en voortgezet onderwijs. Je helpt kinderen bij hun schooltaken én ondersteunt de leerkracht in het lesgeven, de communicatie met ouders en voorbereiding van lessen.

Let op: deze opleiding start in Amersfoort alleen bij voldoende aanmeldingen.

Is dit iets voor mij?

Jij wilt graag kinderen helpen bij hun ontwikkeling en het liefst zou je daar morgen al mee van start gaan! Met deze mhbo-opleiding kun je al na twee jaar door naar het hbo, bijvoorbeeld naar de pabo. Je hebt een zelfstandige en leergierige werkhouding, bent proactief en je kunt je goed inleven in kinderen. 

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / MHBO (niveau 4)

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25698 Onderwijsassistent

Wat leer je tijdens deze versnelde mbo-opleiding?

Je leert hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je hier aan kunt bijdragen met goed onderwijs. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk! Een goede onderwijsassistent word je namelijk door het onderwijs te ervaren. Dat betekent dat je onder andere leert samenwerken en overleggen met het team en de leerkracht, observeren wat een kind nodig heeft en plannen en organiseren. We bieden daarbij veel persoonlijke begeleiding, zodat je zo goed mogelijk wordt voorbereid op het echte werk.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De praktijk staat centraal in deze opleiding. Zo start je al in de eerste maand met het opdoen van praktijkervaring en komt een groot deel van onze docenten uit de praktijk. In deze mhbo-opleiding krijg je dezelfde vakken als bij de reguliere opleiding, alleen ga je sneller door de stof. Ook rond je sneller je stages af. Daardoor ben je eerder klaar met je opleiding. Dat vraagt natuurlijk wel wat van je!

Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen: pedagogiek, didactiek, sociale communicatie en verschillende activiteitenlessen zoals drama en sport & spel. Verder krijg je de volgende algemene vakken: Nederlands, Engels, rekenen en leren, loopbaan en burgerschap.

Daarnaast volg je verschillende keuzedelen waar je uit kan kiezen. Omdat het om een versnelde opleiding gaat, zijn de keuzedelen die je volgt wel gericht op werken in het onderwijs. Je kunt kiezen uit de keuzedelen;

  • bso
  • Voorbereiding hbo
  • Engels B1/B2
  • Leesbevordering
  • IKC (Integraal Kind Centrum)

In het tweede jaar maak je een nieuwe keuze voor andere keuzedelen. 

Deze opleiding is een versnelde variant van de opleiding Onderwijsassistent
Vanwege de versnelling van de opleiding wordt er een groot beroep op je zelfstandigheid gedaan. 

Deze skills ga je leren

Samenwerken

Presenteren

Overleggen met collega's

Plannen & organiseren

Pedagogische kennis

Observeren van kinderen

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Bij de meeste werkgevers heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als onderwijsassistent en kun je aan de slag bij onderwijsinstellingen in het basis, voortgezet en speciaal onderwijs. Of je studeert verder en gaat naar de pabo. Door het keuzedeel "Voorbereiding pabo" ben je daar goed op voorbereid! Je kunt daarnaast ook doorstromen naar onder andere de opleidingen Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening of verschillende lerarenopleidingen. 

Doordat je op het mbo al zelfstandig leert werken, veel projecten doet met andere studenten en stage loopt ben je beter voorbereid op het hbo dan als je havo doet.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo theoretische leerweg behaald in vier jaar, met als gemiddeld eindcijfer een 7 en geen onvoldoendes op je eindlijst. Ook heb je als eindcijfer voor Nederlands en Engels minimaal een 7
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 of van havo 4 naar havo 5

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: