Onderwijsassistent (versneld - bol, mbo)

BOL - Niveau 4

Wat doe je in dit beroep?

Als Onderwijsassistent lever je een belangrijke bijdrage aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen in het basisonderwijs of speciaal onderwijs. Je helpt kinderen bij hun schooltaken én ondersteunt de leerkracht in het lesgeven, de communicatie met ouders en voorbereiding van lessen.

Is dit iets voor mij?

Jij houdt van kinderen en het lijkt je leuk om ze iets te leren. Ook kun je je goed inleven en weet je hoe je grenzen moet stellen. Je hebt een zelfstandige en leergierige werkhouding, bent pro-actief en stelt je leerbaar op. Ben je geduldig en wil je graag alleen op een groep of voor een klas staan? Dan is deze opleiding iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 4

Duur

2 jaar

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

25485 Onderwijsassistent

Wat leer je?

Tijdens je opleiding leer je hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen en hoe je hier aan kunt bijdragen met goed onderwijs. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Want een goede onderwijsassistent word je door het onderwijs te ervaren. Dat betekent dat je onder andere leert samenwerken en overleggen met het team en de leerkracht, observeren wat een kind nodig heeft en plannen en organiseren. Ook op school ligt de nadruk op samenwerken en presenteren, zodat je goed voorbereid wordt op de beroepspraktijk. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen: Pedagogiek, didactiek, sociale communicatie en verschillende activiteitenlessen zoals drama en sport & spel. Verder krijg je de volgende algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap.

Daarnaast volg je verschillende keuzedelen waar je uit kan kiezen. Omdat het om een versnelde opleiding gaat, zijn de keuzedelen die je volgt wel gericht op werken in het onderwijs.

Versnellen
Deze opleiding is een versnelde variant van de opleiding Onderwijsassistent. Dat betekent in de praktijk dat we de theorie en vakken uit jaar 1 en 2 uit de reguliere opleiding samenvoegen in het eerste studiejaar. In het tweede studiejaar volg je versneld de vakken uit jaar 3 en ga je extra op stage.

Vanwege de versnelling van de opleiding wordt er een groot beroep op je zelfstandigheid gedaan. 

Stage of werkend leren

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je loopt tijdens de opleiding 2 tot 3 dagen per week stage in het onderwijs. Bij sommige werkgevers heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als onderwijsassistent en kun je aan de slag bij onderwijsinstellingen in het basis- en speciaal onderwijs. Het merendeel van de onderwijsassistenten is werkzaam in het basisonderwijs.

Of je studeert verder en gaat naar het hbo. Je kunt dan doorstromen naar opleidingen Pedagogiek, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, de pabo of verschillende lerarenopleidingen. 

Vooropleiding

  • Diploma vmbo theoretische leerweg behaald in vier jaar, met als gemiddeld eindcijfer een 7 en geen onvoldoendes op je eindlijst. Ook heb je als eindcijfer voor Nederlands en Engels minimaal een 7
  • Of een diploma mbo niveau 3 met minimaal eindcijfer 7 voor Nederlands
  • Of minimaal een officieel overgangsbewijs vwo 3 naar vwo 4 of van havo 4 naar havo 5

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: