Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (bbl, mbo)

  • Niveau 3
  • BBL

Wat voor werk doe je als Pedagogisch Medewerker in de Kinderopvang?

Je begeleidt een groep kinderen bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Jij zorgt dat de kinderen zich daar veilig en geborgen voelen en organiseert creatieve-, muzikale- of bewegingsactiviteiten.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken. Je kunt je goed inleven en grenzen stellen. Als je van kinderen opvoeden jouw beroep wilt maken, dan is de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou!

Let op: de lesdag in Amersfoort is op donderdag
De lesdag in Utrecht is op vrijdag

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / Niveau 3

Duur

2 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 624,-

Crebonummer en naam

  • 25696 Pedagogisch medewerker kinderopvang

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Je leert alles wat je moet kennen en kunnen om een pedagogisch medewerker in de kinderopvang te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je doet bij de persoonlijke verzorging van kinderen en hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. Voor de richting BSO heb je een contract van zestien uur per week nodig; voor de richting Kinderopvang is dit 20 uur.

Lessen
Je krijgt les in beroepsthema's die je voorbereiden op je toekomstige beroep, waarin je werkt aan verschillende vakken zoals: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en sociale communicatie en activiteiten als drama en sport & spel. In de bbl-opleiding krijg je de algemene vakken Nederlands en rekenen en mogelijk Engels beperkt aangeboden. Er wordt voor deze vakken een groot beroep gedaan op je zelfstandigheid. Mocht je hier (extra) begeleiding bij nodig hebben, dan kun je voor een 2e lesdag ingeroosterd worden. Je krijgt een beperkt aantal keuzedelen aangeboden. Je kunt kiezen uit: Expressief talent, Werken in de BSO en Specialist babyontwikkeling.

Deze skills ga je leren

Met kinderen werken

Samenwerken

Overleggen met collega's

Activiteiten bedenken & uitvoeren

Verzorgen en begeleiden

Rust creëren

Werkend leren

Je bent ongeveer 80 procent van je studie aan het werk. De rest van de tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door te 'doen'. Deze leerroute wordt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd.

Erkend leerbedrijf
Het bedrijf waar je gaat werken moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek. Geschikte leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt. Op het leerbedrijf voer je werkzaamheden uit die bij je opleiding horen. Je kunt er soms ook praktijkexamens maken. School onderhoudt contact met je praktijkopleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 624,-. Houd daarnaast rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. 

 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Arbeidskansen

Wil jij weten wat je arbeidskansen zijn met deze opleiding? Kijk dan op kansopwerk.nl.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: