Pedagogisch medewerker kinderopvang (bbl, mbo)

BBL - Niveau 3

Wat doe je in dit beroep?

Je begeleidt een groep kinderen bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Jij zorgt dat de kinderen zich daar veilig en geborgen voelen en organiseert creatieve-, muzikale- of bewegingsactiviteiten voor ze.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken. Je kunt je goed inleven en grenzen stellen. Als je van kinderen opvoeden jouw beroep wilt maken, dan is de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BBL / 3

Start

Eind augustus 2021

Lesgeld

€ 612,-

Crebonummer en naam

25603 Pedagogisch medewerker kinderopvang

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een pedagogisch medewerker in de kinderopvang te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je doet bij de persoonlijke verzorging van kinderen en ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Dit is een bbl-opleiding en dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk leert. In Utrecht is de lesdag op vrijdag. Voor de richting BSO heb je een contract van 16 uur per week nodig; voor de richting Kinderopvang is dit 20 uur. In Utrecht start je deze opleiding direct op niveau 3. In Amersfoort start je op niveau 4 en kijken we gedurende het eerste jaar welk niveau het beste bij je past. 

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep en een aantal algemene vakken.

In de bbl-opleiding krijg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en Engels beperkt aangeboden. Er wordt voor deze vakken een groot beroep gedaan op je zelfstandigheid. Mocht je hier (extra) begeleiding bij nodig hebben, dan kun je voor een 2e lesdag ingeroosterd worden.

Je krijgt een beperkt aantal keuzedelen aangeboden. Je kunt kiezen uit: Expressief talent, Werken in de BSO en Werken met baby's.

Werkend leren

Je bent ongeveer 80% van je studie aan het werk en de resterende tijd volg je lessen op school. Je leert dus vooral door 'te doen'. Deze leerroute wordt ook wel de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) genoemd. Het bedrijf waar je gaat werken, moet een erkend leerbedrijf zijn. Dit houdt in dat je er taken kunt uitvoeren die horen bij je opleiding. Je praktijkopleider begeleidt je op de werkplek.

Op het leerbedrijf voer je allerlei werkzaamheden uit die bij je opleiding horen en maak je mogelijk praktijkexamens. Het college onderhoudt contact met je praktijkopleider. Leerbedrijven vind je op de website Stagemarkt.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Om met een bbl-opleiding te kunnen starten heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Leerbedrijven vind je op de website van Stagemarkt. Heb je geen baan, dan kun je niet geplaatst worden op de opleiding.

Kennismaken

Na je aanmelding nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je wettelijk verplicht lesgeld te betalen. Voor een bbl-opleiding op niveau 3 en 4 is het lesgeld € 612,-. Dit is het bedrag voor het schooljaar 2020-2021. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten, kijk dan op onze website. 

Houd daarnaast rekening met kosten voor boeken en lesmateriaal. Voor sommige opleidingen moet je ook persoonlijke onderwijsbenodigdheden aanschaffen. 

Arbeidskansen

Wil jij weten wat je arbeidskansen zijn met deze opleiding? Kijk dan op kansopwerk.nl.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: