Pedagogisch Medewerker Kinderopvang - bol

 • Niveau 3
 • BOL

Deze opleiding is er ook als

Opleiding tot pedagogisch medewerker kinderopvang

Op de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang leer je een groep kinderen te begeleiden bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Jij zorgt dat de kinderen zich daar veilig en geborgen voelen en leert creatieve, muzikale of bewegingsactiviteiten te organiseren.

Is werken met kinderen iets voor jou?

De opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang past bij je als je:

 • Het leuk vindt om met kinderen te werken.
 • Je goed kunt inleven en grenzen kunt stellen.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

 • 25696 Pedagogisch medewerker

Student vertelt

Het werk van een pedagogisch medewerker in de kinderopvang

Als pedagogisch medewerker kinderopvang weet je wat er allemaal komt kijken bij werken in een kinderopvang. Je begrijpt hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je moet doen bij de persoonlijke verzorging van kinderen en hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Inhoud van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als pedagogisch medewerker kinderopvang. Je werkt dan aan verschillende onderwerpen. Denk aan:

 • pedagogiek
 • ontwikkelingspsychologie
 • sociale communicatie
 • drama
 • sport & spel

Ook krijg je les in algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap en je gaat op stage. Halverwege de opleiding kies je een aantal keuzedelen, zoals expressief talent, werken in de bso en specialist babyontwikkeling. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Opleiding in Amersfoort
Je start in een gezamenlijk basisjaar op niveau 4 (Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang). Tijdens het eerste jaar kijken we welk niveau het beste bij je past.

Let op: in Utrecht start je deze opleiding direct op niveau 3.

Deze skills ga je leren

Met kinderen werken

Samenwerken

Overleggen met collega's

Verzorgen & begeleiden

Rust creëren

Activiteiten bedenken & uitvoeren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf. Na een paar maanden ga je 1 dag in de week stage lopen, en na een half jaar loop je 2 dagen in de week stage. In het derde leerjaar loop je 3 dagen in de week stage. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Wat kun je na de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang?

Doorstromen

Na 3 jaar studeer je af en kun je verder leren binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau-4-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang.

Werken

Als pedagogisch medewerker kun je aan de slag bij een kinderopvang.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
 • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
 • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk & Onderwijs. Je begint met een basisjaar, waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting.

Er zijn groepen voor de opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Voldoe je aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies verder leren bij één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: