Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (bol, mbo)

  • Niveau 3
  • BOL

Wat voor werk doe je als Pedagogisch Medewerker in de Kinderopvang?

Je begeleidt een groep kinderen bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Jij zorgt dat de kinderen zich daar veilig en geborgen voelen en organiseert creatieve-, muzikale- of bewegingsactiviteiten.

Is deze mbo-opleiding iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken. Je kunt je goed inleven en grenzen stellen. Als je van kinderen opvoeden jouw beroep wilt maken, dan is de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou!

Open avond 9 maart

Open avond 9 maart

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2023

Lesgeld

€ 1.239-

Crebonummer en naam

  • 25696 Pedagogisch medewerker

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Alles wat je moet kennen en kunnen om een pedagogisch medewerker in de kinderopvang te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je doet bij de persoonlijke verzorging van kinderen en hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep zoals: pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en sociale communicatie en activiteiten als drama en sport & spel. Ook krijg je les in algemene vakken Nederlands, Rekenen, loopbaanbegeleiding en burgerschap en je gaat op stage. Halverwege de opleiding kies je een aantal keuzedelen, zoals Expressief talent, Werken in de bso en Specialist babyontwikkeling. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Opleiding in Amersfoort
Je start in een gezamenlijk basisjaar op niveau 4 (Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang) en kijken we gedurende het eerste jaar welk niveau het beste bij je past. Na dit jaar ga je ook gericht aan de slag met lessen via:

  • Beroepsthema's
  • Beroepsgerichte lessen (zoals pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en activiteiten)
  • Algemene vakken Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. Hierin krijg je wel minder les dan op een bol-opleiding.

Let op:
In Utrecht start je deze opleiding direct op niveau 3. 

Deze skills ga je leren

Met kinderen werken

Samenwerken

Overleggen met collega's

Verzorgen & begeleiden

Rust creëren

Activiteiten bedenken & uitvoeren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je gaat na een paar maanden 1 dag stage lopen en na een half jaar 2 dagen in de week stage lopen. In het derde leerjaar loop je 3 dagen in de week stage. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2022 - 2023: € 1.239,-. 

Houd ook rekening met kosten voor leermiddelen en onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli informeren we je over welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent, Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: