Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (bol, mbo)

  • Niveau 3
  • BOL

Wat doe je in dit beroep?

Je begeleidt een groep kinderen bij een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Jij zorgt dat de kinderen zich daar veilig en geborgen voelen en organiseert creatieve-, muzikale- of bewegingsactiviteiten.

Is dit iets voor mij?

Je vindt het leuk om met kinderen te werken. Je kunt je goed inleven en grenzen stellen. Als je van kinderen opvoeden jouw beroep wilt maken, dan is de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang iets voor jou!

Open dagen en workshops?

Open dagen en workshops?

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 3

Duur

3 jaar

Start

Eind augustus 2021

Crebonummer en naam

25696 Pedagogisch medewerker

Wat leer je tijdens deze mbo-opleiding?

Alles wat je moet kennen en kunnen om een pedagogisch medewerker in de kinderopvang te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. Dat betekent dat je onder andere leert hoe het werkt in de dagelijkse opvang, wat je doet bij de persoonlijke verzorging van kinderen en hoe je ontwikkelingsgerichte activiteiten organiseert.

Hoe ziet deze mbo-opleiding eruit?

We leren je alles over de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je jouw kennis verbreden of verdiepen en geef je dus jouw eigen toekomst vorm.

Niveau
In Utrecht start je deze opleiding direct op niveau 3. In Amersfoort start je op niveau 4 en kijken we gedurende het eerste jaar welk niveau het beste bij je past. Je kunt dan dus dus na een jaar verder studeren op niveau 3. 

Lessen
Tijdens de opleiding krijg je onder andere de volgende lessen: Pedagogiek, sociale communicatie, ontwikkelingspsychologie en activiteitenvakken als sport & spel en drama. Verder krijg je de algemene vakken: Nederlands, Engels, Rekenen en Leren, Loopbaan & Burgerschap. Halverwege de opleiding kies je een aantal keuzedelen, zoals Expressief talent, Werken in de bso en Werken met baby's.

Deze skills ga je leren

Met kinderen werken

Samenwerken

Overleggen met collega's

Verzorgen & begeleiden

Rust creëren

Activiteiten bedenken & uitvoeren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een kinderdagverblijf. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Je gaat na een half jaar in de opleiding 2 dagen in de week stage lopen. In het derde leerjaar loop je 3 dagen in de week stage. Je hebt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig als je stage loopt.

Na je opleiding

Na drie jaar studeer je af als pedagogisch medewerker en kun je aan de slag bij een kinderopvang. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan doorstromen naar de niveau 4 opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Je gaat ervaren wat je als student kunt verwachten, bijvoorbeeld door het doen van opdrachten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.

Soms is na de bijeenkomst nog een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je opleiding of als je extra hulp kunt gebruiken tijdens je studie. We bespreken dan wat jij nodig hebt om succesvol met je opleiding te starten.

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.216,-. Studenten krijgen in schooljaar 2021-2022 een eenmalige korting van 50% op het lesgeld en betalen dus € 608,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Profiel veranderen

Je kunt in het eerste leerjaar nog veranderen van studierichting binnen Pedagogisch Werk en Onderwijs. Je begint met een basisjaar waarin je zoveel mogelijk les krijgt met studenten uit jouw eigen richting. Er zijn groepen voor Onderwijsassistent, Pedagogisch Medewerker niveau 3 en niveau 4. Als je voldoet aan de doorstroomcriteria, dan kun je zonder tijdverlies doorstromen naar één van de andere profielen.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: