Servicemedewerker Zorg & Welzijn (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij een organisatie zoals een verzorgingstehuis, revalidatiecentrum of ziekenhuis. Je staat klaar voor patiënten en cliënten. Daarnaast assisteer je bij de administratie, het voorraadbeheer en het onderhoud.

Is dit iets voor mij?

Je staat graag klaar voor mensen en hebt door wat de wensen en behoeften van anderen zijn. Je weet dat het belangrijk is dat je een goede eerste indruk maakt, je ziet er dus netjes en verzorgd uit. Ook ben je flexibel, heb je een open houding en aandacht voor patiënten of cliënten.

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2019

Crebonummer en naam

26007 Servicemedewerker

Wat leer je?

Tijdens jouw opleiding leer je alles wat je moet kennen en kunnen om een servicemedewerker te worden. Op school tijdens de lessen en natuurlijk in de praktijk. De opleiding Servicemedewerker is een brede opleiding. Dat houdt in dat je veel verschillende dingen leert, zoals patiënten of cliënten te woord staan, assisteren bij de dagelijkse zorg en administratie en ICT.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je krijgt les in vakken die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, een aantal algemene vakken en je gaat op stage. Ook voer je praktijkopdrachten uit.

Tijdens de opleiding krijg je de volgende lessen:

 • patiënten of cliënten te woord staan
 • Facilitaire werkzaamheden
 • Assisteren bij dagelijkse zorg
 • Administratie/ICT
 • Voorraadbeheer
 • Bedrijfshulpverlening
 • Huishouden

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Ook te volgen bij Wijkleerbedrijf Soesterkwartier

Je kunt er ook voor kiezen je opleiding te volgen bij het Wijkleerbedrijf Soesterkwartier. De opleiding wordt aangeboden door ROC Midden Nederland, maar je leert en werkt direct in het midden van de praktijk. Wil je dit? Geef dit dan aan tijdens je kennismakingsgesprek.

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring in de gezondheidszorg of bij een welzijnsorganisatie. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens je stage krijg je begeleiding vanuit school, maar ook van jouw praktijkbegeleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als servicemedewerker en kun je aan de slag bij veel verschillende (zorg)organisaties. Of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan een niveau 3 opleiding aan het ICT College, Business & Administration College, Gezondheidszorg College, Welzijn College of het Sport College gaan volgen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar.

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2019 - 2020: € 1.168,-.

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Drie richtingen

We bieden drie richtingen binnen deze opleiding aan: Zorg & Welzijn, Zakelijk & Commercieel en Sport & Evenementen. Vind je kiezen lastig, of ben je niet zeker van je keuze? Dat is geen probleem, want tussentijds wisselen van richting is zonder tijdsverlies mogelijk.

Heb je vragen?

Vraag het ons voorlichtingscentrum: