Servicemedewerker Zorg & Welzijn (bol, mbo)

BOL - Niveau 2

Wat doe je in dit beroep?

Als Servicemedewerker Zorg & Welzijn kun je aan de slag bij uiteenlopende organisaties. Denk daarbij aan een verzorgingstehuis, revalidatiecentrum of ziekenhuis. Je begrijpt de wensen en behoeften van cliënten of zorgvragers en staat voor hen klaar. Daarnaast assisteer je bij allerlei uitvoerende werkzaamheden, zoals administratie, voorraadbeheer, onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt en weet als geen ander hoe je moet inspringen op alle uiteenlopende vragen. Je werkzaamheden zijn dus heel verschillend.

Is dit iets voor mij?

Je staat graag voor mensen klaar en hebt door wat de wensen en behoeften van anderen zijn. Je weet dat het belangrijk is dat je een goede eerste indruk maakt, je ziet er dus netjes en verzorgd uit. Daarnaast beschik je over goede sociale en communicatieve vaardigheden of wil je die graag verder ontwikkelen. Je wil een afwisselende baan, je bent flexibel en je hebt een open houding en aandacht voor mensen? Past dit bij jou en lijkt het je leuk om binnen de zorg aan de slag te gaan? Dan is de opleiding Servicemedewerker Zorg & Welzijn wat voor jou!

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / 2

Start

Eind augustus 2020

Crebonummer en naam

26007 Servicemedewerker

Wat leer je?

De opleiding Servicemedewerker Zorg & Welzijn is een brede opleiding. Dat houdt in dat je veel verschillende dingen leert, zoals cliënten te woord staan, assisteren bij de dagelijkse zorg, assisteren bij dagbesteding, administratie bijhouden, voorraad beheren en ICT-vaardigheden.

Weet jij het nog niet zeker maar denk je dat je de zorg in wil?

Twijfel je nog een beetje? Dan volg je de opleiding Servicemedewerker Zorg & Welzijn in zijn geheel op school. Je kunt dan gemakkelijk switchen tussen de verschillende richtingen.

Kies jij definitief voor de zorg?

Weet jij al helemaal zeker dat je de zorg in wil? Dan volg jij je de opleiding Servicemedewerker Zorg & Welzijn bij het Wijkleerbedrijf. Het Wijkleerbedrijf is onderdeel van ROC Midden Nederland, maar je leert en werkt direct in het midden van de praktijk. Zo doe je tijdens je opleiding veel praktijkervaring op. In het Wijkleerbedrijf Amersfoort Soesterkwartier zijn de werkzaamheden voornamelijk gericht op ondersteuning, huishoudelijke zorg, eenvoudige activiteiten en omgang met wijkbewoners die hulp nodig hebben. Je kunt ook bij organisaties, die in de wijk actief zijn, ingezet worden. Je werkt mogelijk samen met de andere stagiairs en eventuele andere hulp- of zorgverleners in de wijk. Met elkaar stem je de planning af en regel je de vaste werkzaamheden op het Wijkleerbedrijf. Hierbij heeft de wijkstagemakelaar de leiding. De benodigde theorie volg je op school. De stage wordt verzorgd door Lyvore.

Hoe ziet de opleiding eruit?

We leren je alle vaardigheden die hierboven genoemd worden. Ook krijg je een aantal algemene vakken en ga je op stage. Daarnaast kies je zelf nog een aantal vakken: de keuzedelen. Hiermee kun je zelf kiezen welke kennis jij gaat uitbreiden en geef je dus jouw eigen toekomst vorm. Tijdens de opleiding krijg je over de volgende onderwerpen:

Beroepsgerichte kennis:

 • Patiënten en zorgvragers te woord staan
 • Assisteren bij dagelijkse zorg
 • Facilitaire werkzaamheden
 • Uitvoeren van (eenvoudige) administratieve werkzaamheden
 • Huishouden
 • Bedrijfshulpverlening

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Leren, Loopbaan en Burgerschap

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school en dat pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij een instelling in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg of een ziekenhuis. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past. Tijdens je stage krijg je begeleiding vanuit school, maar ook van jouw praktijkbegeleider.

Na je opleiding

Na twee jaar studeer je af als servicemedewerker en kun je aan de slag bij veel verschillende organisaties of je studeert verder binnen het mbo. Je kunt dan elke niveau 3 of 4 opleiding gaan volgen. Wat je ook kiest, wij zorgen er samen met jou voor dat je goed bent voorbereid op de toekomst.

Vooropleiding

 • Diploma vmbo: basisberoepsgerichte leerweg
 • Of een diploma entree-niveau of vergelijkbaar

Kennismaken

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding (ongeacht het niveau) is het lesgeld voor cursusjaar 2021 - 2022: € 1.202,-. 

Houd rekening met kosten voor leermiddelen en (persoonlijke) onderwijsbenodigdheden. Deze bestel je rechtstreeks via STUDERS. Begin juli staat per opleiding aangegeven welke leermiddelen en onderwijsbenodigdheden je nodig hebt. Ook aan bepaalde keuzedelen kunnen kosten verbonden zijn. 

Wil je meer weten over lesgeld en schoolkosten; kijk dan op onze website. 

Tijdens je studie schaf je leermiddelen zoals boeken en materialen aan. De kosten hiervan zijn:

 • Boekenpakket ongeveer € 200,- à € 250,- (via Studers)
 • Laptop
 • Activiteitenweek
 • Verklaring Omtrent Gedrag (afhankelijk van het stagebedrijf vereist)

Een brede opleiding

Servicemedewerker is een brede opleiding. Dit betekent dat je binnen de opleidingen voor verschillende richtingen kunt kiezen. We bieden vijf richtingen aan: Zorg & Welzijn, Zakelijk & Commercieel en Sport & Evenementen, ICT en Facilitair. Vind je kiezen lastig of ben je niet zeker van je keuze? Dat is geen probleem, want tussentijds wisselen van richting is zonder tijdsverlies mogelijk.

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: