Verzorgende-IG / Begeleider Maatschappelijke Zorg - bol

  • Niveau 3
  • BOL

Deze opleiding is er ook als:

Opleiding tot verzorgende-IG / begeleider maatschappelijke zorg

Op de opleiding tot verzorgende-IG / begeleider maatschappelijke zorg leer je ouderen of mensen met een beperking te begeleiden die langdurig niet voor zichzelf kunnen zorgen. Je leert de cliënt te observeren en in te spelen op zijn of haar vragen.

Je helpt bij de persoonlijke verzorging. Om de zorg zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen, leer je ook te overleggen met collega's en mantelzorgers.

Is verzorgende-IG / begeleider maatschappelijke zorg iets voor jou?

De opleiding Verzorgende-IG / Begeleider Maatschappelijke Zorg past bij je als je:

  • Graag met mensen werkt.
  • Zelfstandig bent en goed met verantwoordelijkheden kunt omgaan.
  • Geduldig bent en sterk in je schoenen staat.

Open dagen 2024 - 2025

Open dagen 2024 - 2025

In het kort

Leerweg / Niveau

BOL / Niveau 3

Duur

3 jaar

Start

Augustus 2024

Lesgeld

€ 1.419,-

Crebonummer en naam

  • 25656 Verzorgende IG

Studenten vertellen

Het werk van een verzorgende-IG / begeleider maatschappelijke zorg

Als verzorgende-IG / begeleider maatschappelijke zorg ondersteun je cliënten onder meer met persoonlijke verzorging, wonen en huishouden, en werk, scholing en vrije tijd. Je zoekt uit wat de (hulp)vragen en wensen van de cliënten zijn. Daarnaast stel je een activiteitenplan op, dat je ook uitvoert.

Inhoud van de opleiding Verzorgende-IG / Begeleider Maatschappelijke Zorg

De afkorting IG staat voor Individuele Gezondheidszorg. De opleiding bestaat uit beroepsthema's die je voorbereiden op je werk als verzorgende-IG / begeleider maatschappelijke zorg en de examens die in de praktijk en/of op school worden afgenomen.

2 diploma's
Deze studie is een combinatie van 2 opleidingen: Verzorgende-IG én Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 3. Dat betekent dat je in het tweede leerjaar kunt kiezen of je ook het diploma Maatschappelijke Zorg wilt halen. Deze gecombineerde opleiding sluit je in dat geval af met 2 diploma’s.

Deze skills ga je leren

Praktijkervaring

Samenwerken

Kennis van het werkveld

Activiteitenplan opstellen

Cliënten ondersteunen

Professioneel communiceren

Stage

Je leert veel tijdens de lessen bij ons op school. Die kennis pas je toe tijdens je stage. Je doet ervaring op bij verschillende zorginstellingen. Wij helpen je met het vinden van een stage die bij jou past.

Halverwege het eerste leerjaar ga je voor het eerst stagelopen. Je kunt ook kiezen voor een stageplek in het buitenland.

Wat kun je na de opleiding Verzorgende-IG / Begeleider Maatschappelijke Zorg?

Doorstromen

Na 3 jaar studeer je af en kun je verder leren op het mbo, zoals de opleidingen Verpleegkundige (niveau 4) en Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk (niveau 4). Je kunt dan starten in het derde jaar.

Werken

Met dit diploma kun je als verzorgende aan de slag, bij instellingen in de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg.

Vooropleiding

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • Of een diploma op mbo-niveau 2 of vergelijkbaar
  • Of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4

Kennismaken

Na je aanmelding, nodigen we je uit voor een kennismakingsbijeenkomst. Je maakt dan kennis met de opleiding, het beroep, het gebouw, de docenten en studenten. Jouw deelname is belangrijk en daarom verplicht.
Soms is een gesprek nodig, bijvoorbeeld als je nog twijfelt over je studiekeuze of als je extra hulp nodig hebt tijdens je studie. 

Kosten opleiding

Voor je 18e betaal je geen lesgeld. Ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht lesgeld te betalen. Voor een bol-opleiding is het lesgeld voor schooljaar 2024 - 2025: € 1419,-.

Begin juli informeren we je over de boeken, leermiddelen en laptop die je nodig hebt en wat de kosten daarvoor zijn. 

Heb je vragen?

Studiekeuzevragen? Vraag het ons voorlichtingscentrum: